Cosmic Explosions 2019

Europe/Paris
Amphitheatre (Cargèse)

Amphitheatre

Cargèse

Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
Description

The most violent and energetic phenomena observed in our Universe are in their vast majority linked with objects in the “stellar graveyard”. These transient events can be associated with the collapse of a massive star (supernova and gamma-ray bursts), to accretion processes in binary systems that include a compact object (neutron star or black hole) or the coalescence of two of those compact sources; emitters of the gravitational wave signals recently detected. For historical reasons, “Cosmic Explosions” have been studied and presented at summer schools independently. Bridging the gap between different communities that are studying the various facets of a same family of objects would allow young researcher entering the field to see the global picture and the evolutionary link between them.

This school is organised in the context of the multi-messenger (photons, neutrinos, and gravitational waves) era and the large number of existing or upcoming telescopes to study the transient sky. This school will bring together international experts from different domains in order to prepare the future generation of young researchers to the revolution of time-domain, and multi-messenger astronomy.

The morning sessions will focus on theory and presentations of astrophysical objects, whereas the afternoon sessions will present the observational context and data analysis hands on sessions. Time slots will be arranged for PhD students and postdocs to present their current research and carry out in small groups, a research project during the school.

Activities during the School:

  • interactive hands-on sessions

  • small projects

  • student presentations (oral + posters)

  • excursions

  • after-lunch beach breaks

    • 11:00 12:30
      Bus Transfer Ajaccio Airport to Cargese 1h 30m Ajaccio Airport

      Ajaccio Airport

      Aéroport Napoléon Bonaparte, Route de Campo Dell Oro, 20090 Ajaccio

      We will provide a bus transfer from Ajaccio Airport to the school location in Cargese.

    • 12:30 14:00
      Registration and Lunch 1h 30m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE

      You will register at the school site and then have a chance to move into your rooms. Lunch is served at the school site. The afternoon is free until the Welcome Address at 6:30 pm

    • 16:00 17:30
      Second Bus Transfer Ajaccio Airport to Cargese 1h 30m Ajaccio Airport

      Ajaccio Airport

      Aéroport Napoléon Bonaparte, Route de Campo Dell Oro, 20090 Ajaccio

      We will provide a second bus transfer from Ajaccio Airport to the school location in Cargese on Monday afternoon.

    • 17:30 18:30
      Registration 1h Secretariat

      Secretariat

      Cargèse

    • 18:30 19:30
      Welcome Address 1h Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
      Orateurs: Fabio Acero (CEA/Saclay), Karl KOSACK (CEA Saclay)
    • 19:30 21:00
      Welcome Cocktail 1h 30m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 09:00 10:30
      Theory: Radiation Processes 1h 30m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 11:00 12:30
      Theory: CRs & acceleration processes 1h 30m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 12:30 13:30
      Lunch 1h Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 16:00 16:45
      Observation: Radio 45m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 16:45 17:30
      Observation: IR/optical 45m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 17:30 18:00
      Coffee break 30m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 18:00 19:00
      Poster presentaton session Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 09:00 09:45
      Theory: accretion 45m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 09:45 10:30
      Theory: relativity 45m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 11:00 11:45
      Theory: binarity in stellar evolution 45m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 11:45 12:30
      Theory: late stage of stellar evolution 45m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 12:30 13:30
      Lunch 1h Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 16:00 16:45
      Observation: X-rays 45m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 16:45 17:30
      Observation: gamma-rays 45m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 17:30 18:00
      Coffee break 30m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 18:00 19:00
      Students' presentations Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 09:00 10:30
      Objects: Supernovae 1h 30m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 11:00 12:30
      Objects: Gamma-Ray Bursts 1h 30m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 12:30 13:30
      Lunch 1h Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 16:00 16:45
      Observation: neutrinos 45m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 16:45 17:30
      Observation: Gravitational Waves 45m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 17:30 18:00
      Coffee break 30m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 18:00 19:00
      Students' presentations Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 09:00 10:30
      Objects: Supernova Remnants 1h 30m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 11:00 12:30
      Objects: Neutron Stars 1h 30m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 12:30 13:30
      Lunch 1h Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 16:00 17:30
      Practical Sessions 1h 30m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 17:30 18:00
      Coffee break 30m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 18:00 19:00
      Students' presentations Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 09:00 10:30
      Project: Introduction 1h 30m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 11:00 12:30
      Project: Work 1h 30m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 20:00 22:30
      Social Dinner 2h 30m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 10:00 18:00
      Social Activity 8h Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE

      Voyage surprise!

    • 09:00 10:30
      Objects: Black Holes 1h 30m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 11:00 12:30
      Objects: Binaries 1h 30m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 12:30 13:30
      Lunch 1h Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 16:00 17:30
      Practical Sessions 1h 30m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 17:30 18:00
      Coffee break 30m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 18:00 19:00
      Project: Work 1h Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 09:00 10:30
      Objects: Coalescence 1h 30m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 11:00 12:30
      Practical Sessions 1h 30m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 12:30 13:30
      Coffee break 1h Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 16:00 17:30
      Project: Work 1h 30m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 17:30 18:00
      Coffee break 30m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 18:00 19:00
      Project: Work 1h Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 09:00 10:30
      Project Reports Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 11:00 12:30
      Project Reports Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 12:30 12:50
      Lunch 20m Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 16:00 19:00
      TBD Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE
    • 09:00 12:00
      Bus Transfer to Ajaccio Airport 3h Amphitheatre

      Amphitheatre

      Cargèse

      Institut d’Etudes Scientifiques de Cargèse Menasina F-20130 CARGÈSE

      All aboard!

Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×