Physics of the two infinities: École d’été France Excellence 2019

Europe/Paris
CPPM, Marseille

CPPM, Marseille

163, avenue de Luminy, 13288, Marseille
Eric KAJFASZ (CPPM)
Description

针对两个无穷的物理研究 : 硕士法国暑期学校

This "France Excellence" Summer School Programme is at the initiative of the French Embassy in China:
 http://www.chine.campusfrance.org/fr/node/302374

In its 2019 edition, it includes Summer Schools offered throughout France in the areas of: Biology, Chemistry, Environment, Mathematics, Computer Science, Physics, Humanities and Social Sciences . The Summer School on the Physics of the Two Infinities that we organize is one of them.

The Summer School will take place at two sites: first in Marseille at CPPM, research unit of Aix Marseille Université (AMU) and CNRS/IN2P3, then in Lyon at IPNL, research unit of Université de Lyon (UDL) and CNRS/IN2P3.

Man has always sought to answer the most fundamental questions related to our understanding of the universe. If the limits of this understanding have been pushed back thanks to major advances in recent decades in the fields of physics of the infinitely small and the infinitely large which are intimately linked, we still have to answer many questions about : its origins, the elements that constitute it, the fundamental laws that govern it, its evolution.

The theme of the school is physics of the two infinites and covers: particle physics, hadronic physics (quark-gluon plasma), nuclear physics, astroparticle (high-energy astrophysics) and cosmology.

These areas will be addressed through: presentations of our current understanding, questions and scientific issues, presentations of some current major experiments and preparation to future ones in which the two organizing laboratories (CPPM and IPNL) are strongly involved, and research mini-projects. This Summer School also aims at adding an education and training component to the successful collaborative research framework setup between China and France by the FCPPL International Associated Laboratory.

    • 18:00 19:30
      Arrival - group of 13 (15:07-18:16 TGV 6077 from PARIS Gare de Lyon) - transportation to CROUS @Luminy by private bus - Ana DUMITRIU 1h 30m Saint-Charles, Marseille (Train Station)

      Saint-Charles, Marseille

      Train Station

    • 19:30 20:30
      Dinner : on site 1h Building B (CROUS)

      Building B

      CROUS

    • 07:30 09:00
      Breakfast 1h 30m CROUS

      CROUS

    • 09:00 10:30
      Free time 1h 30m
    • 10:30 11:30
      Welcome and Presentation of the School 1h
      Speaker: Eric KAJFASZ
    • 11:30 14:30
      Cultural activity: CPPM Barbecue
      • 11:30
        Lunch - CPPM Barbecue organized by the lab 3h CPPM

        CPPM

    • 14:30 15:00
      Presentation of CPPM by the Lab Director 30m Amphitheater (CPPM)

      Amphitheater

      CPPM

      Speaker: Cristinel DIACONU (CPPM, Aix-Marseille Université, CNRS/IN2P3 (FR))
    • 15:00 16:30
      Conférence: Machine learning Amphitheater (CPPM)

      Amphitheater

      CPPM

      • 15:00
        Machine Learning 1h 30m
        Speaker: Yann COADOU (CPPM Marseille)
    • 16:30 17:00
      Break 30m Cafeteria (CPPM)

      Cafeteria

      CPPM

    • 17:00 18:30
      High Energy Astrophysics Amphitheater (CPPM)

      Amphitheater

      CPPM

      • 17:00
        Introduction to High Energy Astrophysics (1/2) 1h 30m
        Speaker: Damien DORNIC (CPPM)
    • 18:30 19:30
      Dinner : on site 1h Cafeteria (CPPM)

      Cafeteria

      CPPM

    • 07:30 08:30
      Breakfast 1h CROUS

      CROUS

    • 08:30 10:00
      High Energy Astrophysics Amphitheater (CPPM)

      Amphitheater

      CPPM

      • 08:30
        Introduction to Astrophysics (2/2) 1h 30m
        Speaker: Ekrem Oguzhan ANGUNER (CPPM)
    • 10:00 10:30
      Coffee break 30m Cafeteria (CPPM)

      Cafeteria

      CPPM

    • 10:30 12:30
      FLE Salle du Conseil (CPPM)

      Salle du Conseil

      CPPM

    • 12:30 14:00
      Lunch Break 1h 30m SOGERES

      SOGERES

    • 14:00 17:30
      High Energy Astrophysics Amphitheater (CPPM)

      Amphitheater

      CPPM

      • 14:00
        CTA 1h 30m
        Speaker: Ekrem Oguzhan ANGUNER (CPPM)
      • 15:30
        Coffee Break 30m
      • 16:00
        KM3Net/ORCA 1h 30m
        Speaker: Massimiliano LINCETTO (Aix Marseille Univ, CNRS/IN2P3, CPPM, Marseille, France)
    • 17:30 22:00
      Cultural activity: Beach and Restaurant (O'ZEN) Greenwich Restaurant (Escale Borelli)

      Greenwich Restaurant

      Escale Borelli

      Escale Borelli
      • 17:30
        Transportation Campus-Restaurant by car 30m Greenwich Restaurant

        Greenwich Restaurant

        Escale Borelli

        Escale Borelli
      • 18:00
        Enjoy the beach 1h 30m O'ZEN Restaurant (Escale Borelli)

        O'ZEN Restaurant

        Escale Borelli

        Escale Borelli
      • 19:30
        Enjoy the food at the O'ZEN restaurant 2h O'ZEN Restaurant

        O'ZEN Restaurant

        Escale Borelli

        Escale Borelli
      • 21:30
        Transportation Restaurant-Campus by car 30m O'ZEN Restaurant

        O'ZEN Restaurant

        Escale Borelli

        Escale Borelli
    • 07:30 08:30
      Breakfast 1h CROUS

      CROUS

    • 08:30 10:00
      Particle Physics En Vau (CPPM)

      En Vau

      CPPM

      • 08:30
        Introduction to Particle Physics 1h 30m
        Speaker: Yann COADOU (CPPM Marseille)
    • 10:00 10:30
      Coffee Break 30m Cafeteria (CPPM)

      Cafeteria

      CPPM

    • 10:30 12:00
      Particle Physics Amphitheater (CPPM)

      Amphitheater

      CPPM

      • 10:30
        The ATLAS experiment 1h 30m Amphitheater

        Amphitheater

        CPPM

        Speaker: Dr Steve MUANZA (CPPM Marseille)
    • 12:00 13:30
      Lunch Break 1h 30m SOGERES

      SOGERES

    • 13:30 15:30
      FLE Salle du Conseil (CPPM)

      Salle du Conseil

      CPPM

    • 15:30 16:00
      Coffee Break 30m Cafeteria (CPPM)

      Cafeteria

      CPPM

    • 16:00 17:30
      Particle Physics Amphitheater (CPPM)

      Amphitheater

      CPPM

      • 16:00
        The LHCb experiment 1h 30m Amphitheater

        Amphitheater

        CPPM

        Speaker: Julien COGAN (Aix Marseille Univ, CNRS/IN2P3, CPPM)
    • 17:30 18:30
      Cultural activity: CPPM Lab visit
    • 18:30 19:30
      Dinner : on site 1h Cafeteria (CPPM)

      Cafeteria

      CPPM

    • 07:30 09:00
      Breakfast 1h 30m CROUS

      CROUS

    • 09:00 10:30
      Cosmology Amphitheater (CPPM)

      Amphitheater

      CPPM

      • 09:00
        Introduction to Cosmology 1h 30m
        Speaker: Dr William GILLARD (CPPM - Université Aix-Marseille)
    • 10:30 11:00
      Coffee Break 30m Cafeteria (CPPM)

      Cafeteria

      CPPM

    • 11:00 12:30
      Cosmology
      • 11:00
        BAO 1h 30m
        Speaker: Pierros NTELIS (Astroparticule et Cosmology Group)
    • 12:30 14:00
      Lunch Break 1h 30m SOGERES

      SOGERES

    • 14:00 17:30
      Cosmology Amphitheater (CPPM)

      Amphitheater

      CPPM

      • 14:00
        Super-Novae 1h 30m Amphitheater

        Amphitheater

        CPPM

        Speaker: Dominique FOUCHEZ (CPPM)
      • 15:30
        Coffee Break 30m Cafeteria (CPPM)

        Cafeteria

        CPPM

      • 16:00
        Voids 1h 30m Amphitheater

        Amphitheater

        CPPM

        Speaker: Marie AUBERT (CPPM)
    • 17:30 22:30
      Cultural activity: Beach & Restaurant (La Nautique) La Nautique Restaurant (Vieux-Port)

      La Nautique Restaurant

      Vieux-Port

      Vieux-Port
      • 18:30
        Transportation Campus-Restaurant by bus and subway 1h
      • 19:30
        Enjoy the food at the "La Nautique" restaurant 2h
      • 21:30
        Transportation Restaurant-Campus by 521 bus 30m
    • 07:30 08:30
      Breakfast 1h CROUS

      CROUS

    • 08:30 10:30
      Free time
    • 10:30 11:00
      Coffee Break 30m Cafeteria (CPPM)

      Cafeteria

      CPPM

    • 11:00 12:30
      Conférence: Neutrinos
      • 11:00
        SuperNemo 1h 30m
        Speaker: Prof. Jose BUSTO (CPPM / Universite Aix-Marseille)
    • 12:30 14:00
      Lunch Break - on site 1h 30m
    • 14:00 18:00
      Mini-Projects Building B and CPPM Amphi (Luminy Campus)

      Building B and CPPM Amphi

      Luminy Campus

      • 14:00
        ATLAS Masterclass 3h Building B (Aix Marseille University)

        Building B

        Aix Marseille University

        Speaker: Ana Elena DUMITRIU (CPPM,IFIN-HH)
      • 17:00
        Coffee Break 30m Cafeteria (CPPM)

        Cafeteria

        CPPM

      • 17:30
        Selection of research projects B in groups of 2 30m Amphitheater (CPPM)

        Amphitheater

        CPPM

    • 18:00 19:00
      Dinner : on site 1h Cafeteria (CPPM)

      Cafeteria

      CPPM

    • 07:30 08:30
      Breakfast 1h CROUS

      CROUS

    • 08:30 22:30
      Cultural activity
      • 09:00
        Transportation Luminy Campus-Valensol by private Bus 1h 30m Luminy Campus

        Luminy Campus

      • 10:30
        Visit of Valensol and surroundings 5h 30m Valensol

        Valensol

      • 16:00
        Transportation Valensol-Restaurant by private Bus 1h 30m Valensol

        Valensol

      • 17:30
        Enjoy the beach 1h 30m O'ZEN Restaurant (Escale Borelli)

        O'ZEN Restaurant

        Escale Borelli

        Escale Borelli
      • 19:00
        Enjoy the food at the O'ZEN restaurant 2h O'ZEN Restaurant (Escale Borelli)

        O'ZEN Restaurant

        Escale Borelli

        Escale Borelli
      • 21:00
        Transportation Restaurant-Luminy Campus by private Bus 30m O'ZEN Restaurant (Escale Borelli)

        O'ZEN Restaurant

        Escale Borelli

        Escale Borelli
    • 07:30 09:00
      Breakfast 1h 30m CROUS

      CROUS

    • 09:00 10:30
      Free time
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m Cafeteria (CPPM)

      Cafeteria

      CPPM

    • 11:00 12:30
      Conférence: Medical Imaging
      • 11:00
        Medical Imaging 1h 30m
        Speaker: Prof. Christian MOREL (Centre de Physique des Particules de Marseille)
    • 12:30 14:00
      Lunch Break 1h 30m SOGERES

      SOGERES

    • 14:00 18:30
      Mini-Projects: Research Projects B
      • 14:00
        Students work in groups of 2 on specific research subjects 2h
      • 16:00
        Coffee break 30m
      • 16:30
        Students work in groups of 2 on specific research subjects 2h
    • 18:30 19:30
      Dinner : on site 1h Cafeteria (CPPM)

      Cafeteria

      CPPM

    • 07:30 08:30
      Breakfast 1h CROUS

      CROUS

    • 08:30 10:30
      Mini-Projects: Free time OR Personal Work on Research Projects
      • 08:30
        Free time 2h
      • 08:30
        Personal Work 2h
    • 10:30 12:30
      FLE Salle du Conseil (CPPM)

      Salle du Conseil

      CPPM

    • 12:30 14:00
      Lunch Break 1h 30m SOGERES

      SOGERES

    • 14:00 17:30
      Mini-Projects: Personal Work
      • 14:00
        Personal Work 1h 30m
      • 15:30
        Coffee Break 30m Cafeteria (CPPM)

        Cafeteria

        CPPM

      • 16:00
        Personal work 1h 30m
    • 17:30 22:30
      Cultural activity: Beach and Restaurant (O'Zen) O'ZEN Restaurant (Escale Borelli)

      O'ZEN Restaurant

      Escale Borelli

      Escalle Borelli
      • 17:30
        Transportation Campus-Restaurant by car 30m
      • 18:00
        Enjoy the beach 1h 30m
      • 19:30
        Enjoy the food at the O'ZEN restaurant 2h
      • 21:30
        Transportation Restaurant-Campus by car 30m
    • 07:30 08:30
      Breakfast 1h CROUS

      CROUS

    • 08:30 10:00
      Particle Physics Amphitheater (CPPM)

      Amphitheater

      CPPM

      • 08:30
        Future of Particle Physics 1h 30m
        Speaker: Steve MUANZA
    • 10:00 10:30
      Coffee Break 30m
    • 10:30 12:30
      FLE Salle du Conseil (CPPM)

      Salle du Conseil

      CPPM

    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m Sogeres

      Sogeres

    • 14:00 17:30
      Mini-Projects: Projects presentations and grading
      • 14:00
        Students show their findings and results in a powerpoint presentation 3h 30m
    • 17:30 18:30
      General Conclusions 1h
      Speaker: Eric KAJFASZ
    • 18:30 19:30
      Dinner : on site 1h Cafeteria (CPPM)

      Cafeteria

      CPPM

    • 07:30 08:30
      Breakfast 1h CROUS

      CROUS

    • 08:30 10:45
      Departure to Marseille Saint-Charles station to catch the 10:07 TGV train to Lyon 2h 15m
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×