Physics of the two infinities: École d’été France Excellence 2019

Europe/Paris
CPPM, Marseille

CPPM, Marseille

163, avenue de Luminy, 13288, Marseille
Eric KAJFASZ (CPPM)
Description

针对两个无穷的物理研究 : 硕士法国暑期学校

This "France Excellence" Summer School Programme is at the initiative of the French Embassy in China:
 http://www.chine.campusfrance.org/fr/node/302374

In its 2019 edition, it includes Summer Schools offered throughout France in the areas of: Biology, Chemistry, Environment, Mathematics, Computer Science, Physics, Humanities and Social Sciences . The Summer School on the Physics of the Two Infinities that we organize is one of them.

The Summer School will take place at two sites: first in Marseille at CPPM, research unit of Aix Marseille Université (AMU) and CNRS/IN2P3, then in Lyon at IPNL, research unit of Université de Lyon (UDL) and CNRS/IN2P3.

Man has always sought to answer the most fundamental questions related to our understanding of the universe. If the limits of this understanding have been pushed back thanks to major advances in recent decades in the fields of physics of the infinitely small and the infinitely large which are intimately linked, we still have to answer many questions about : its origins, the elements that constitute it, the fundamental laws that govern it, its evolution.

The theme of the school is physics of the two infinites and covers: particle physics, hadronic physics (quark-gluon plasma), nuclear physics, astroparticle (high-energy astrophysics) and cosmology.

These areas will be addressed through: presentations of our current understanding, questions and scientific issues, presentations of some current major experiments and preparation to future ones in which the two organizing laboratories (CPPM and IPHC) are strongly involved, and research mini-projects. This Summer School also aims at adding an education and training component to the successful collaborative research framework setup between China and France by the FCPPL International Associated Laboratory.

    • 15:30 16:30
      Arrival - group of 10 (15:51 TGV 5164 from CDG) - transportation to CROUS @Luminy by private bus - Ana DUMITRIU 1h Saint-Charles, Marseille (Train Station)

      Saint-Charles, Marseille

      Train Station

    • 19:00 20:00
      Dinner : on site 1h
    • 20:30 21:30
      Arrival - group of 2 (20:49 TGV 5134 from CDG) - transportation to CROUS @Luminy by car - Eric KAJFASZ 1h Saint Charles, Marseille (Train Station)

      Saint Charles, Marseille

      Train Station

    • 07:30 09:30
      Breakfast 2h CROUS

      CROUS

    • 09:30 10:00
      Free time 30m
    • 10:00 10:30
      Welcome 30m
      Speaker: Eric KAJFASZ
    • 10:30 12:30
      FLE Salle du Conseil (CPPM)

      Salle du Conseil

      CPPM

    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m SOGERES

      SOGERES

    • 14:00 14:30
      Presentation of CPPM by the Lab Director 30m Amphitheater (CPPM)

      Amphitheater

      CPPM

      Speaker: Cristinel DIACONU (CPPM, Aix-Marseille Université, CNRS/IN2P3 (FR))
    • 14:30 15:00
      Presentation of the Summer School 30m
      Speaker: Eric KAJFASZ
    • 15:00 16:30
      Astrophysics Amphitheater (CPPM)

      Amphitheater

      CPPM

      • 15:00
        Introduction to Astrophysics (1/2) 1h 30m
        Speaker: Damien DORNIC (CPPM)
    • 16:30 17:00
      Break 30m Cafeteria (CPPM)

      Cafeteria

      CPPM

    • 17:00 18:30
      Conférence: Medical Imaging Amphitheater (CPPM)

      Amphitheater

      CPPM

      • 17:00
        Medical Imaging 1h 30m
        Speaker: Prof. Christian MOREL (Centre de Physique des Particules de Marseille)
    • 18:30 19:30
      Dinner : on site 1h Cafeteria (CPPM)

      Cafeteria

      CPPM

    • 07:30 09:00
      Breakfast 1h 30m CROUS

      CROUS

    • 09:00 10:30
      Astrophysics Amphitheater (CPPM)

      Amphitheater

      CPPM

      • 09:00
        Introduction to Astrophysics (2/2) 1h 30m
        Speaker: Heide COSTANTINI (CPPM)
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m Cafeteria (CPPM)

      Cafeteria

      CPPM

    • 11:00 12:30
      FLE Salle du Conseil (CPPM)

      Salle du Conseil

      CPPM

    • 12:30 14:00
      Lunch Break 1h 30m SOGERES

      SOGERES

    • 14:00 17:30
      Astrophysics Amphitheater (CPPM)

      Amphitheater

      CPPM

      • 14:00
        CTA 1h 30m
        Speaker: Ekrem Oguzhan ANGUNER (CPPM)
      • 15:30
        Coffee Break 30m
      • 16:00
        KM3Net/ORCA 1h 30m
        Speaker: Massimiliano LINCETTO (Aix Marseille Univ, CNRS/IN2P3, CPPM, Marseille, France)
    • 17:30 22:00
      Cultural activity: Beach and Restaurant Greenwich Restaurant (Escale Borelli)

      Greenwich Restaurant

      Escale Borelli

      Escale Borelli
      • 17:30
        Transportation Campus-Restaurant by car 30m
      • 18:00
        Enjoy the beach 1h 30m
      • 19:30
        Enjoy the food at the Greenwich restaurant 2h
      • 21:30
        Transportation Restaurant-Campus by car 30m
    • 07:30 09:00
      Breakfast 1h 30m CROUS

      CROUS

    • 09:00 10:30
      Particle Physics En Vau (CPPM)

      En Vau

      CPPM

      • 09:00
        Introduction to Particle Physics 1h 30m
        Speaker: Yann COADOU (CPPM Marseille)
    • 10:30 11:00
      Coffee Break 30m Cafeteria (CPPM)

      Cafeteria

      CPPM

    • 11:00 12:30
      FLE Salle du Conseil (CPPM)

      Salle du Conseil

      CPPM

    • 12:30 14:00
      Lunch Break 1h 30m SOGERES

      SOGERES

    • 14:00 17:30
      Particle Physics Amphitheater (CPPM)

      Amphitheater

      CPPM

      • 14:00
        The ATLAS experiment 1h 30m Amphitheater

        Amphitheater

        CPPM

        Speaker: Laurent VACAVANT (CPPM)
      • 15:30
        Coffee Break 30m Cafeteria (CPPM)

        Cafeteria

        CPPM

      • 16:00
        The LHCb experiment 1h 30m Amphitheater

        Amphitheater

        CPPM

        Speaker: Julien COGAN (Aix Marseille Univ, CNRS/IN2P3, CPPM)
    • 18:00 19:00
      Dinner : on site 1h Cafeteria (CPPM)

      Cafeteria

      CPPM

    • 07:30 08:30
      Breakfast 1h CROUS

      CROUS

    • 08:30 10:00
      Cosmology Amphitheater (CPPM)

      Amphitheater

      CPPM

      • 08:30
        Introduction to Cosmology 1h 30m
        Speaker: Dr William GILLARD (CPPM - Université Aix-Marseille)
    • 10:00 11:00
      Coffee Break 1h Cafeteria (CPPM)

      Cafeteria

      CPPM

    • 11:00 12:30
      FLE Salle du Conseil (CPPM)

      Salle du Conseil

      CPPM

    • 12:30 14:00
      Lunch Break 1h 30m SOGERES

      SOGERES

    • 14:00 17:30
      Cosmology Amphitheater (CPPM)

      Amphitheater

      CPPM

      • 14:00
        BAO 1h 30m Amphitheater

        Amphitheater

        CPPM

        Speaker: Pierros NTELIS (Astroparticule et Cosmology Group)
      • 15:30
        Coffee Break 30m Cafeteria (CPPM)

        Cafeteria

        CPPM

      • 16:00
        Voids 1h 30m Amphitheater

        Amphitheater

        CPPM

        Speaker: Marie AUBERT (CPPM)
    • 17:30 22:30
      Cultural activity: Beach & Restaurant O'ZEN Restaurant (Escale Borelli)

      O'ZEN Restaurant

      Escale Borelli

      Escale Borelli
      • 17:30
        Transportation Campus-Restaurant by car 30m
      • 18:00
        Enjoy the beach 1h 30m
      • 19:30
        Enjoy the food at the O'ZEN restaurant 2h
      • 21:30
        Transportation Restaurant-Campus by car 30m
    • 07:30 09:00
      Breakfast 1h 30m CROUS

      CROUS

    • 09:00 10:30
      Cosmology Amphitheater (CPPM)

      Amphitheater

      CPPM

      • 09:00
        Super-Novae 1h 30m
        Speaker: Dominique FOUCHEZ (CPPM)
    • 10:30 11:00
      Coffee Break 30m Cafeteria (CPPM)

      Cafeteria

      CPPM

    • 11:00 12:30
      FLE Salle du Conseil (CPPM)

      Salle du Conseil

      CPPM

    • 12:30 14:00
      Lunch Break 1h 30m SOGERES

      SOGERES

    • 14:00 18:00
      Mini-Projects Building B and CPPM Amphi (Luminy Campus)

      Building B and CPPM Amphi

      Luminy Campus

      • 14:00
        ATLAS Masterclass 3h Building B (Aix Marseille University)

        Building B

        Aix Marseille University

        Speakers: Dr Romain KUKLA (CPPM), Ana Elena DUMITRIU (CPPM,IFIN-HH)
      • 17:00
        Coffee Break 30m Cafeteria (CPPM)

        Cafeteria

        CPPM

      • 17:30
        Selection of research projects B in groups of 2 30m Amphitheater (CPPM)

        Amphitheater

        CPPM

    • 18:00 19:00
      Dinner : on site 1h Cafeteria (CPPM)

      Cafeteria

      CPPM

    • 07:30 09:30
      Breakfast 2h CROUS

      CROUS

    • 09:00 10:30
      Conférence: Machine Learning Amphitheater (CPPM)

      Amphitheater

      CPPM

      • 09:00
        Machine Learning 1h 30m
        Speaker: Yann COADOU (CPPM Marseille)
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m Cafeteria (CPPM)

      Cafeteria

      CPPM

    • 11:00 12:30
      Conférence: Neutrinos Amphitheater (CPPM)

      Amphitheater

      CPPM

      • 11:00
        SuperNemo 1h 30m
        Speaker: Prof. Jose BUSTO (CPPM / Universite Aix-Marseille)
    • 12:30 14:00
      Lunch trays on site 1h 30m Cafeteria (CPPM)

      Cafeteria

      CPPM

    • 14:00 18:00
      Mini-Projects: Research Projects B
      • 14:00
        Students work in groups of 2 on specific research subjects 4h
    • 18:30 19:30
      Dinner : on site 1h Cafeteria (CPPM)

      Cafeteria

      CPPM

    • 07:30 09:00
      Breakfast 1h 30m CROUS

      CROUS

    • 09:30 22:30
      Cultural activity Vieux-Port (Marseille)

      Vieux-Port

      Marseille

      • 09:30
        Free time 4h 30m Vieux-Port (Marseille)

        Vieux-Port

        Marseille

      • 14:00
        Ready to board the boat 30m Vieux-Port

        Vieux-Port

        Marseille

      • 14:30
        Cruise in the Calanques (Operated by "Croisières Marseille Calanques") 2h Boat (Marseille Clalanques)

        Boat

        Marseille Clalanques

      • 16:30
        Free time 2h 30m Vieux-Port (Marseille)

        Vieux-Port

        Marseille

      • 19:00
        Enjoy the food at the La Nautique Restaurant 2h 30m Vieux-Port

        Vieux-Port

        Marseille

      • 21:30
        Transportation Restaurant-Campus by RTM Bus 1h Vieux-Port

        Vieux-Port

        Marseille

    • 07:30 09:30
      Breakfast 2h CROUS

      CROUS

    • 09:30 12:30
      Mini-Projects: Free time OR Personal Work on Research Projects
      • 09:30
        Free time 3h
      • 09:30
        Personal Work 3h
    • 12:30 14:00
      Lunch Break 1h 30m SOGERES

      SOGERES

    • 14:00 15:30
      FLE Salle du Conseil (CPPM)

      Salle du Conseil

      CPPM

    • 15:30 16:00
      Coffee Break 30m Cafeteria (CPPM)

      Cafeteria

      CPPM

    • 16:00 18:30
      Mini-Projects: Personal Work
      • 16:00
        Personal Work 2h 30m
    • 18:30 19:30
      Dinner : on site 1h Cafeteria (CPPM)

      Cafeteria

      CPPM

    • 07:30 09:00
      Breakfast 1h 30m CROUS

      CROUS

    • 09:00 10:30
      Particle Physics Amphitheater (CPPM)

      Amphitheater

      CPPM

      • 09:00
        Future of Particle Physics 1h 30m
        Speaker: Dr Romain KUKLA (CPPM)
    • 10:30 11:00
      Coffee Break 30m
    • 11:00 12:30
      FLE Salle du Conseil (CPPM)

      Salle du Conseil

      CPPM

    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m Sogeres

      Sogeres

    • 14:00 17:30
      Mini-Projects: Projects presentations and grading
      • 14:00
        Students show their findings and results in a powerpoint presentation 3h
    • 17:30 18:30
      General Conclusions 1h
      Speaker: Eric KAJFASZ
    • 18:30 19:30
      Dinner : on site 1h Cafeteria (CPPM)

      Cafeteria

      CPPM

    • 07:30 09:30
      Breakfast 2h CROUS

      CROUS

    • 10:15 10:45
      Collect Lunch Bags 30m Cafeteria (CPPM)

      Cafeteria

      CPPM

    • 10:45 13:00
      Departure to catch the 12:44 train to Strasbourg 2h 15m
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×