Note
Seules les adresses mails institutionnelles sont acceptées lors de la création d'un compte. La création de compte est modérée, merci d'attendre leur validation. Only institutional email addresses will be accepted when asking for an account. Account creation is moderated, please wait until then.

Advanced software programming for astrophysics and astroparticle physics

Europe/Paris
LAPP

LAPP

9 chemin de Bellevue, Annecy
Description

1st ASTERICS-OBELICS International School

"Advanced software programming for astrophysics and astroparticle physics".
 

When: 6-9 June 2017.

 

Where: Particle Physics Laboratory of Annecy-le-Vieux, Annecy-le Vieux, France.

 

Who can attend this school: this school is specifically intended for a large audience including PhD students, postdocs, senior researchers from the domain of astrophysics and astroparticle physics. It will provide theoretical and hands-on training to acquire efficient and fast computer programming techniques, as well as skills for improving their scientific data analysis software. 

For more details on the topics covered under this school visit the programme page.

 

Prerequisites: beginner to intermediate level, with knowledge of programming languages. Python will be the language of reference during the school. 

 

Registration Deadline : 7 April 2017.

 

How to Register:  please visit the registration page for details.

 

Who is organizing this school: LAPP is the organizing this school in association with OBELICS partners, PRACE. This international school is being organized in the framework of OBELICS  (Observatory E-environments LINked by common ChallengeS) work package of H2020-ASTERICS project.

 

What is H2020-ASTERICS: the Astronomy ESFRI and Research Infrastructure Cluster, ASTERICS, is a Research Infrastructure funded by the European Commission's Horizon 2020 framework. ASTERICS aims to address the cross-cutting synergies and common challenges shared by world class Astronomy ESFRI Facilities such as SKACTAKM3NeT, LSST, LOFAR, EUCLID, EGOE-ELT.               

For more information visit https://www.asterics2020.eu/

 

What is OBELICS: OBELICS stands for OBservatory E-environments LInked with common ChallengeS. OBELICS is one of the workpackages of H2020-ASTERICS. It aims at enabling interoperability and software re-use for the data generation, integration and analysis of the cluster of ESFRI and pathfinder facilities in Astronomy and Astroparticle Physics.

OBELICS Partner Institutes :

  1. Laboratoire d'Annecy-le-Vieux de physique des particules, France
  2. Netherlands Institute for Radio Astronomy, Netherlands
  3. The National Institute for Astrophysics, Italy
  4. The National Institute for Nuclear Physics, Italy
  5. University of Cambridge, UK
  6. The Joint Institute for VLBI ERIC, Netherlands
  7. The Institute of High Energy Physics, Spain
  8. The French Alternative Energies and Atomic Energy Commission (CEA), France
  9. The Complutense University of Madrid, Spain
  10. Friedrich-Alexander University Erlangen-Nürnberg, Germany
  11. The Center for particle physics of Marseilles, France
  12. The Laboratoire interdisciplinaire Astroparticule Cosmologie, France
  13. The Institut d'astrophysique de Paris, France

 

For more information visit: https://www.asterics2020.eu/obelics

 

About LAPP : Created in 1976, the LAPP is one of the 19 laboratories of the National Institute of Nuclear and Particle Physics (IN2P3). LAPP has about 150 researchers, professor, researchers, engineers, technicians, administrators, students and foreign visitors. The research carried out at the LAPP aims to study the physics of elementary particles and their fundamental interactions, as well as the exploration of the connections between the infinitely small and the infinitely large. LAPP is involved in LHC experiments with CERN (ATLAS, LHCb), neutrinos (STEREO,SuperNemo, Dune), astrophysics (HESS, CTA, AMS,LSST), Future colliders (ILC, CLIC) and gravitational waves (Virgo).

LAPP Website http://lapp.in2p3.fr/

LAPP Presentation video ( in English): https://youtu.be/Sk-xzDEiy7Q

LAPP Presentation video ( in French):  https://youtu.be/uPSXV4rAYPw

 

School Sponsors: L'agglomération Grand Annecy.

Participants
  • Jayesh WAGH
    • 08:00 09:00
      Laptop preparation
    • 08:00 09:00
      Registration
    • 09:00 09:30
      Welcome
      • 09:00
        Welcome from the LAPP director 15m Auditorium ()

        Auditorium

        Orateur: Dr Giovanni LAMANNA (LAPP - IN2P3/CNRS)
        Slides
      • 09:15
        School & Practical details 15m
        Orateurs: M. Jayesh WAGH (Programme Coordinator- OBELICS-ASTERICS) , Dr Vincent Poireau (LAPP)
        Slides
    • 09:30 10:30
      Efficient code design: project management Auditorium

      Auditorium

      LAPP

      9 chemin de Bellevue, Annecy
      • 09:30
        Project management 1h Auditorium ()

        Auditorium

        Orateur: Dr Tim Jenness
        Slides
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m
    • 11:00 12:30
      Efficient code design: good code practice Auditorium

      Auditorium

      LAPP

      9 chemin de Bellevue, Annecy
      • 11:00
        Good code practice 1h 30m
        Orateur: Mme Zheng Meyer-Zhao
        Slides
    • 12:30 14:00
      Lunch break 1h 30m
    • 14:00 15:30
      Efficient code design: debugging & profiling Auditorium

      Auditorium

      LAPP

      9 chemin de Bellevue, Annecy
      • 14:00
        Debugging & profiling 1h 30m
        Orateur: Dr Karl KOSACK (CEA Saclay)
        Slides
    • 15:30 16:30
      Efficient code design: continuous integration Auditorium

      Auditorium

      LAPP

      9 chemin de Bellevue, Annecy
      • 15:30
        Continuous integration 1h
        Orateur: Mme Frossie Economou
        Slides
    • 16:30 17:00
      Coffee break 30m
    • 17:00 18:30
      Efficient code design: hands-on debugging & profiling (GROUP 1)
      • 17:00
        Hands-on on debugging & profiling (GROUP 1) 1h 30m
        Orateur: Dr Karl KOSACK (CEA Saclay)
        Solution
    • 17:00 18:30
      Efficient code design: hands-on debugging & profiling (GROUP 2) Salle des Sommets

      Salle des Sommets

      LAPP

      • 17:00
        Hands-on on debugging & profiling (GROUP 2) 1h 30m
        Orateur: Dr Karl KOSACK (CEA Saclay)
        Solution
    • 18:45 20:45
      Haute-Savoie buffet at LAPP 2h
    • 09:00 10:30
      Python libraries: overview of Python libraries Auditorium

      Auditorium

      LAPP

      9 chemin de Bellevue, Annecy
      • 09:00
        Overview of Python libraries 1h 30m
        Orateur: M. Tamas Gal
        Slides
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m
    • 11:00 12:30
      Parallel and GPU: parallel programming Auditorium

      Auditorium

      LAPP

      9 chemin de Bellevue, Annecy
      • 11:00
        Parallel programming 1h 30m
        Orateur: M. Damian Podareanu
        Slides
    • 12:30 14:00
      Lunch break 1h 30m
    • 14:00 15:00
      Python libraries: Python library wrappers Auditorium

      Auditorium

      LAPP

      9 chemin de Bellevue, Annecy
      • 14:00
        Python library wrappers 1h
        Orateur: M. Jean Jacquemier (LAPP)
        Slides
    • 15:00 15:45
      Python libraries: PyVO Auditorium

      Auditorium

      LAPP

      9 chemin de Bellevue, Annecy
      • 15:00
        PyVO 45m
        Orateur: Dr Hendrik Heinl
        Slides
    • 15:45 16:15
      Coffee break 30m
    • 16:15 18:15
      Python libraries: Hands-on on Numpy (GROUP 1)
      • 16:15
        Hands-on on Numpy (GROUP 1) 2h Auditorium ()

        Auditorium

        Orateur: M. Tamas Gal
    • 16:15 18:15
      Python libraries: Hands-on on Numpy (GROUP 2) Salle des Sommets

      Salle des Sommets

      LAPP

      • 16:15
        Hands-on on Numpy (GROUP 2) 2h
        Orateur: M. Tamas Gal
    • 18:45 22:45
      Dinner cruise on the lake 4h
    • 09:00 10:30
      Parallel and GPU: GPU programming Auditorium

      Auditorium

      LAPP

      9 chemin de Bellevue, Annecy
      • 09:00
        GPU programming 1h 30m
        Orateur: M. Valeriu Codreanu
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m
    • 11:00 12:30
      Python libraries: Hands-on on Pandas (GROUP 1)
      • 11:00
        Hands-on on Pandas (GROUP 1) 1h 30m
        Orateur: M. Tamas Gal
    • 11:00 12:30
      Python libraries: Hands-on on Pandas (GROUP 2)
      • 11:00
        Hands-on on Pandas (GROUP 2) 1h 30m
        Orateur: M. Tamas Gal
    • 12:30 14:00
      Lunch break 1h 30m
    • 14:00 15:45
      Parallel and GPU: Hands-on on GPU (GROUP 1)
      Président de session: M. Valeriu Codreanu
      • 14:00
        Hands on on GPU (GROUP 1) 1h 45m
        Orateur: M. Valeriu Codreanu
    • 14:00 15:45
      Parallel and GPU: Hands-on on parallel (GROUP 2) Salle des Sommets

      Salle des Sommets

      LAPP

      9 chemin de Bellevue, Annecy
      • 14:00
        Hands-on on parallel (GROUP 2) 1h 45m
        Orateur: M. Damian Podareanu
    • 15:45 16:15
      Coffee break 30m
    • 16:15 18:00
      Parallel and GPU: Hands-on on GPU (GROUP 2)
      • 16:15
        Hands-on on GPU (GROUP 2) 1h 45m
        Orateur: M. Valeriu Codreanu
    • 16:15 18:00
      Parallel and GPU: Hands-on on parallel (GROUP 1)
      • 16:15
        Hands-on on parallel (GROUP 1) 1h 45m
        Orateur: M. Damian Podareanu
    • 09:00 11:00
      Python libraries: Hands-on on Astropy (GROUP 1)
      • 09:00
        Hands-on on Astropy (GROUP 1) 2h Auditorium

        Auditorium

        LAPP

        9 chemin de Bellevue, Annecy
        Orateur: M. Axel Donath
    • 09:00 11:00
      Python libraries: Hands-on on Astropy (GROUP 2)
      • 09:00
        Hands-on on Astropy (GROUP 2) 2h Salle des Sommets

        Salle des Sommets

        LAPP

        9 chemin de Bellevue, Annecy
        Orateur: M. Johannes King
    • 11:00 11:30
      Coffee break 30m
    • 11:30 12:30
      Parallel and GPU: parallel and GPU programming Auditorium

      Auditorium

      LAPP

      9 chemin de Bellevue, Annecy
      • 11:30
        parallel and GPU programming 1h
        Orateurs: M. Damian Podareanu , M. Valeriu Codreanu
        Slides
    • 12:30 14:00
      Lunch break 1h 30m
    • 14:00 15:15
      Keynote: It’s 10pm, do you know where your data is?
      • 14:00
        It’s 10pm, do you know where your data is? 1h 15m
        In this light-hearted talk we will briefly (!) cover how data management has evolved in astronomy from the first photographic images to the present. I will also give a personal speculation of what the future holds for how we will interact with astronomical data and how researchers, observatories and astronomical data centers can prepare. Finally I will talk about some of the plans for the Large Synoptic Survey Telescope (LSST) Science platform.
        Orateur: Dr Frossie Economou
    • 15:15 15:45
      Coffee break 30m
    • 15:45 17:30
      Parallel and GPU: Hands-on on GPU Salle des Sommets

      Salle des Sommets

      LAPP

      9 chemin de Bellevue, Annecy
      • 15:45
        Hands-on on GPU 1h 45m
        Orateur: M. Damian Podareanu
    • 15:45 17:30
      Parallel and GPU: Hands-on on parallel Auditorium

      Auditorium

      LAPP

      9 chemin de Bellevue, Annecy
      • 15:45
        Hands-on on parallel 1h 45m
        Orateur: M. Valeriu Codreanu
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×