IN2P3 School of Statistics 2012

Europe/Paris
Autrans Site

Autrans Site

L'Escandille - Village Vacances Cap France Route de la Sure 38880 AUTRANS
Arnaud Lucotte (LPSC / ATLAS), Jerome Baudot (IPHC)
Description
The third edition of the IN2P3 School Of Statistics gives an overview of the concepts and tools used in particle physics, astro-particle physics and cosmology when probabilities and statistics come to play. In particular, this edition is dedicated to the use of multivariate discriminants in the framework of data analyses performed in collider physics. This school is targeted towards PhD students and towards senior physicists, aiming at extending their knowledge and skills in the field of statistical tools and frameworks developed for their fields. The school takes place in Autrans from Monday 28th of May to 1st of June 2012. The lectures are subdivided into three parts: a part reminding the fundamental concepts used in Probabilities, Statistics and Hypothesis testing applied to physics analysis; a part focusing on the presentation of the concept and basis of most popular multivariate techniques and used in data analyses; and a part dedicated to actual multivariate tools and framework dedicated to data analyses in High energy Physics.
Lectures will be given partly in english and partly in french (Fundamental concepts, Boosted Decision Tree, theory of multivariate discriminant) The School of Statistics is funded by the IN2P3.
                         *********************************************************************
  L'école SOS est consacrée aux méthodes statistiques d'analyse des données, employées en physique subatomique, en astroparticule ou cosmologie observationelle et dans les domaines connexes tels que l'imagerie. L'édition 2012 est la troisième de cette école. Alors qu'une première partie des cours constitue un rappel des concepts de base, une seconde partie se focalise sur un thème particulier : les méthodes d'analyse discriminante multivariées. L'école s'adresse à la fois aux chercheurs expérimentés et ceux qui le sont moins. Les premiers pourront consolider leurs pratiques avec un retour sur les bases mais aussi découvrir ou approfondir de nouvelles méthodes. Les seconds découvriront les concepts et techniques fondamentaux ainsi que ceux plus avancés. L'école sera majoritairement en français, mais quelques intervenants s'exprimeront en anglais lors de leur session.
Cette école fait partie des Ecoles Thématiques de la Formation Permanente IN2P3.
                         *********************************************************************

Organizing Comittee:
J. Baudot (IPHC, Strasbourg), C. Bérat (LPSC, Grenoble), E. Busato (LPC, Clermont),J. Donini (LPC, Clermont), B. Kegl (LAL, Orsay), I. Laktineh (IPNL, Lyon),O. Leroy (CPPM, Marseille), A. Lucotte (LPSC, Grenoble)
Paper
Poster
Participants
  • Ahmed BASSALAT
  • Arnaud Lucotte
  • Aurélien Demilly
  • Balázs Kégl
  • Bao Tran Le
  • Benjamin Dechenaux
  • Benjamin Quilain
  • Benoit Clément
  • Benoît Guillon
  • Béranger Dumont
  • Camille Couturier
  • Carla Macolino
  • Caterina Monini
  • Claudia Bertella
  • Daniela Paredes
  • Denis Gele
  • Denis Wouters
  • Devinder Sivia
  • Diane Fernandez
  • Djalel Benbouzid
  • Djamel BOUMEDIENE
  • Donovan MAIRE
  • Elisabeth Petit
  • Emmanuel Busato
  • Emmanuelle DUBREUIL
  • Fabien Krayzel
  • Florence Martin
  • Francesco Spanò
  • François-David COLLIN
  • Guillaume Lefebvre
  • Henry-Emmanuel Thyébault
  • Jan Therhaag
  • Jenny Sorce
  • Jerome Baudot
  • Jonathan Brown
  • julien chasserat
  • Julien Donini
  • Louis Sgandurra
  • Loïc Cousin
  • Loïc VALERY
  • Luca Lista
  • Marine Kuna
  • Marta Spinelli
  • Mathieu Perrin-Terrin
  • Mathieu Tartare
  • Michaël Ughetto
  • Nicolas Arbor
  • Nicolas Meric
  • Olivier Leroy
  • Pierre Billoir
  • Pierre-Antoine Delsart
  • Quentin Buat
  • Reina Camacho
  • Riffard Quentin
  • Rémi Bardenet
  • Sabine Elles
  • Samuel Calvet
  • Sébastien Brochet
  • Thomas Cajgfinger
  • Thomas Serre
  • Xiaohu SUN
  • Yacine HADDAD
  • Yann Coadou
    • 12:00 14:30
      Lunch / buffet / Room Registration 2h 30m
    • 14:30 15:00
      Introduction : welcome and presentation of the school 30m
      Orateurs: M. Arnaud Lucotte (LPSC / ATLAS), Dr Jerome Baudot (IPHC)
    • 15:00 16:30
      Probability and Statistics (1/2) 1h 30m
      Orateur: M. Benoit Clement (LPSC / UJF Grenoble)
      Slides
    • 16:30 17:00
      Break 30m
    • 17:00 18:30
      Bayesian Analysis Tutorial (1/3) 1h 30m
      Orateur: Prof. D. Sivia (Rutherford Lab. (Oxford))
      Slides
    • 19:30 20:30
      Diner 1h
    • 09:00 10:30
      Probability and Statistics (2/2) 1h 30m
      Orateur: M. Benoit Clement (LPSC / UJF Grenoble)
      Slides
    • 10:30 11:00
      Coffee Break 30m
    • 11:00 12:30
      Bayesian analysis tutorial (2/3) 1h 30m
      Orateur: Prof. Devinder Sivia (Rutherford Lab., Oxford)
      Slides
    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m
    • 14:00 15:30
      Bayesian analysis tutorial (3/3) 1h 30m
      Orateur: Prof. Devinder Sivia (Rutherford Lab., Oxford)
      Slides
    • 15:30 16:00
      Break 30m
    • 16:00 17:30
      Chi2 method and Method of Maximum Likelihood 1h 30m
      Orateur: Dr Jerome Baudot (IPHC)
      Transparents
    • 17:30 18:00
      Break 30m
    • 18:00 19:00
      Statistics for Trajectometry (1/2) 1h
      Orateur: M. Pierre Billoir (LPNHE)
      Transparents
    • 19:30 20:30
      Diner 1h
    • 09:00 10:30
      Numerical Methods for a bayesian analysis 1h 30m
      Orateur: Rémi Bardenet (LRI)
      Slides
    • 10:30 11:00
      Coffee Break 30m
    • 11:00 12:30
      Multivariate discriminant : theoretical introduction 1h 30m
      Orateur: Balazs Kegl (LAL)
      Slides
    • 12:30 17:30
      Lunch / Excursion 5h
    • 17:30 19:00
      Statistics for trajectometry (2/2) 1h 30m
      Orateur: M. Pierre Billoir (LPNHE)
    • 19:00 20:30
      Diner 1h 30m
    • 09:00 10:30
      Neural Networks 1h 30m
      Orateur: Jan Therhaag (Bonn Univ.)
      Slides
    • 10:30 11:00
      Coffee Break 30m
    • 11:00 12:30
      Setting limits in the Higgs boson search (1/2) 1h 30m
      Orateur: Luca Lista (INFN Napoli)
      Slides
    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m
    • 14:00 15:30
      Unfolding: general and bayesian approaches 1h 30m
      Orateur: Francesco Spano (Royal Holloway , University of London)
      Slides
    • 15:30 16:00
      Break 30m
    • 16:00 17:30
      Boosted Decision Tree and application (1/2) 1h 30m
      Orateur: Yann Coadou (CPPM Marseille)
      Slides
    • 19:00 20:30
      Diner 1h 30m
    • 09:00 10:30
      Setting limits for the Higgs boson (2/2) 1h 30m
      Orateur: Luca Lista (INFN Napoli)
      Slides
    • 10:30 11:00
      Coffee Break 30m
    • 11:00 12:30
      Boosted Decision Tree and application (2/2) 1h 30m
      Orateur: Yann Coadou (CPPM Marseille)
      Slides
    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m
    • 14:30 15:00
      Departure to Grenoble 30m
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×