IN2P3 School of Statistics 2014

Europe/Paris
Autrans Site

Autrans Site

L'Escandille - Village Vacances Cap France Route de la Sure 38880 AUTRANS
Arnaud Lucotte (LPSC / ATLAS) , Jerome Baudot (IPHC)
Description
The fourth edition of the IN2P3 School Of Statistics gives an overview of the concepts and tools used in particle physics, astro-particle physics and cosmology when probabilities and statistics come to play. In particular, this edition is dedicated to the use of multivariate discriminants in the framework of data analyses performed in collider physics. This school is targeted towards PhD students and towards senior physicists, aiming at extending their knowledge and skills in the field of statistical tools and frameworks developed for their fields. The school takes place in Autrans from Monday 26th  to Friday 30th of May 2014. The lectures are subdivided into three parts: a part reminding the fundamental concepts used in Probabilities, Statistics and Hypothesis testing applied to physics analysis; a part focusing on the presentation of the concept and basis of most popular multivariate techniques and used in data analyses; and a part dedicated to actual multivariate tools and framework dedicated to data analyses in High energy Physics.
Lectures will be given partly in english and partly in french (Fundamental concepts, Boosted Decision Tree, theory of multivariate discriminant) The School of Statistics is funded by the IN2P3.
                         *********************************************************************
  L'école SOS est consacrée aux méthodes statistiques d'analyse des données, employées en physique subatomique, en astroparticule ou cosmologie observationelle et dans les domaines connexes tels que l'imagerie. L'édition 2014 est la troisième de cette école. Alors qu'une première partie des cours constitue un rappel des concepts de base, une seconde partie se focalise sur un thème particulier : les méthodes d'analyse discriminante multivariées. L'école s'adresse à la fois aux chercheurs expérimentés et ceux qui le sont moins. Les premiers pourront consolider leurs pratiques avec un retour sur les bases mais aussi découvrir ou approfondir de nouvelles méthodes. Les seconds découvriront les concepts et techniques fondamentaux ainsi que ceux plus avancés. L'école sera majoritairement en français, mais quelques intervenants s'exprimeront en anglais lors de leur session.
Cette école fait partie des Ecoles Thématiques de la Formation Permanente IN2P3.
                         *********************************************************************

Organizing Comittee:
J. Baudot (IPHC, Strasbourg), C. Bérat (LPSC, Grenoble), E. Busato (LPC, Clermont),J. Donini (LPC, Clermont), B. Kegl (LAL, Orsay), I. Laktineh (IPNL, Lyon),O. Leroy (CPPM, Marseille), A. Lucotte (LPSC, Grenoble)
Participants
  • Adeline Choyer
  • Alexandre GHELFI
  • Allen Caldwell
  • Anne-Laure Pequegnot
  • Arnaud Lucotte
  • Arnaud Steen
  • Balázs Kégl
  • Benoit Clement
  • Benoit Courbon
  • Bernard Chelli Ponce de Leon
  • Cathy Fontbonne
  • Corinne BERAT
  • Cyril TRICHARD
  • Damien Roulier
  • Daniel Greenwald
  • Daniele Madaffari
  • Darko Veberic
  • Denis Gele
  • Denys Poda
  • Djalel Benbouzid
  • Dorian SIMON
  • Emilien WILHELM
  • Emmanuel Busato
  • Fabrice Couderc
  • Francis BERTHIAS
  • François Le Diberder
  • Geoffrey GILLES
  • Inna Kucher
  • Jerome Baudot
  • Johanna Itam
  • Jose David Ruiz Alvarez
  • Julien Donini
  • Jérémy Bernon
  • Jérôme Pasquet
  • Kazuya MOCHIZUKI
  • Leo Beaucourt
  • LI TAO
  • Luca Scotto Lavina
  • Luis Manzanillas
  • Marc moniez
  • Marine Ducrot
  • Mathieu Dupont
  • Mathieu Guigue
  • Matthieu Vivier
  • Mengqing WU
  • Michele Mancuso
  • Miguel Blanco Otano
  • Nicolas BIZOT
  • Nicolas Déléage
  • Remi Ete
  • Romain Virot
  • Rémi Adam
  • Rémi CHIPAUX
  • Sami Caroff
  • Samuel Bene
  • Sara BOUZIT
  • Sebastien KAHN
  • Silvestre Romano
  • Sophie Henrot-Versille
  • Stefano Magni
  • Sviatoslav Bilokin
  • Sylvestre Pires
  • Timothée Theveneaux-Pelzer
  • Vincent Bonnivard
  • Vincent Français
  • Wouter Verkerke
  • Yann Coadou
  • Yoann Kermaïdic
    • 12:00 14:30
      Lunch / buffet / Room Registration 2h 30m
    • 14:30 15:00
      Introduction : welcome and presentation of the school 30m
      Speaker: Corinne Berat (LPSC)
      Presentation de SOS 2014
    • 15:00 16:30
      Probability and Statistics (1/2) 1h 30m
      Speaker: Mr Benoit Clement (LPSC / UJF Grenoble)
      Probabilités
      Statistiques
    • 16:30 17:00
      Break 30m
    • 17:00 18:30
      Chi2 method and Method of Maximum Likelihood 1h 30m
      Speaker: Dr Jerome Baudot (IPHC)
      macro 1
      Macro 2
      macro 3
      macro 4
      macro 5
      macro 6
      Transparents
    • 19:30 20:30
      Diner 1h
    • 09:00 10:30
      Probability and Statistics (2/2) 1h 30m
      Speaker: Mr Benoit Clement (LPSC / UJF Grenoble)
    • 10:30 11:00
      Coffee Break 30m
    • 11:00 12:30
      Introduction to MVA approach 1h 30m
      Speakers: Balazs Kegl (LAL, Orsay) , Mr Balázs Kégl (LAL/CNRS)
      Intro_MVA_B.Kegl
      Transparents
    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m
    • 14:00 15:30
      Profile likelihood 1h 30m
      Speaker: Wouter Verkerke (NIKHEF)
      SystProf_W.Verkerke
      SystProf_W.Verkerke_pdf
    • 15:30 16:00
      Break 30m
    • 16:00 17:30
      Bayesian concepts for physics analyses (1/2) 1h 30m
      Speaker: Allen Caldwell (MPI, Munich)
      Lecture1_A.Caldwell
    • 17:30 18:00
      Break 30m
    • 19:30 20:30
      Diner 1h
    • 09:00 10:30
      Profile likelihood : practice (1/2) 1h 30m
      Speaker: Wouter Verkerke (NIKHEF)
      exercises
      exercises_pdf
      Profiling_Inputs_tar
    • 10:30 11:00
      Coffee Break 30m
    • 11:00 12:30
      Profile likelihood : practice (2/2) 1h 30m
      Speaker: Wouter Verkerke (NIKHEF)
    • 12:30 13:00
      Preparation for BAT
    • 13:00 17:30
      Lunch / Excursion 4h 30m
    • 19:30 20:30
      Diner 1h
    • 09:00 10:30
      Bayesian concepts for physics analyses 1h 30m
      Speaker: Allen Caldwell (MPI, Munich)
      Lecture2_A.Caldwell
    • 10:30 11:00
      Coffee Break 30m
    • 11:00 12:30
      Boosted Decision Tree and application (1/2) 1h 30m
      Speaker: Yann Coadou (CPPM Marseille)
      BDT_Y.Coadou
    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m
    • 14:00 15:30
      Boosted Decision Tree and application (2/2) 1h 30m
      Speakers: Balazs Kegl (LAL, Orsay) , Dr Djalel Benbouzid (CNRS/IN2P3) , Yann Coadou (CPPM Marseille)
      IPython notebook
      Python file
    • 15:30 16:00
      Break 30m
    • 16:00 18:00
      Introduction to Bayesian Analysis Toolkit & practice 2h
      Speakers: Prof. Allen Caldwell (MPI (Munich)) , Dr Daniel GREENWALD
      BAT installation slides
      BAT_Tutorial
    • 19:30 20:30
      Diner 1h
    • 09:00 10:30
      Markov Chains and Profile Likelihoods for Cosmology 1h 30m
      Speaker: Ms Sophie Henrot-Versille (lal)
      Cours_S.Henrot-Versillé
    • 10:30 11:00
      Coffee Break 30m
    • 11:00 12:30
      sPLOT 1h 30m
      Speaker: Francois Lediberder
      Cours_F.LeDiberder
    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m
    • 14:30 15:00
      Departure to Grenoble 30m
      The_End
    • 15:00 16:00
      Bus trip 1h