GDR-Intensity Frontier lectures: Gamma and Dalitz plot analyses

Europe/Paris
LPNHE

LPNHE

Laboratoire de Physique Nucléaire et de Hautes Energies Sorbonne Université Campus Pierre-et-Marie-Curie Case courrier 200 4 place Jussieu 75005 Paris
Aoife Bharucha (CPT, Marseille), Francesco Polci (LPNHE)
Description

Gamma and Dalitz plot analyses

Anton Poluektov and Karim Trabelsi

These lectures aim to cover in a hopefully thorough and systematic way the determination of the unitarity triangle angle gamma.

  • Introduction to CKM and CP violation
  • Gamma phenomenology (GLW/ADS/GGSZ, time-dependent)
  • Introduction to Dalitz plots (kinematics, isobar, helicity amplitudes)
  • Quantum correlations in e+e- -> DD and extraction of D0-D0bar phases
  • Overview of experimental results
  • (if time allows) Related charm measurements (mixing, CP)
  • (if time allows) >3-body decays

The GDR-Intensity lectures: from theory to experiment and everything in between.

This series of lectures, organized in the framework of the GDR-InF, is devoted to topics currently of considerable interest in the high-intensity frontier. Two experts, one theorist and one experimentalist, will dissect a given subject entirely on the blackboard, starting from the basics. The lectures are aimed at people in the early stages of their research career, in particular PhD students 
and postdocs, but more senior researchers are more than welcome to attend.

                                            

Participants
  • Adam Morris
  • Anton Poluektov
  • Aoife Bharucha
  • Boris Quintana
  • Eli Ben-Haim
  • Emilie Bertholet
  • Eric Cogneras
  • Fabrice Desse
  • Francesco Polci
  • Giampiero Mancinelli
  • Jacopo Cerasoli
  • Karim Trabelsi
  • Marie Bachmayer
  • Martin Novoa Brunet
  • Niel Elisabeth
  • Quagliani Renato
  • Raul Iraq Rabadan Trejo
  • Sebastien DESCOTES-GENON
  • Sergey Barsuk
  • Stephane T'JAMPENS
  • Thomas Grammatico
  • Vitalii LISOVSKYI
    • 14:00 14:15
      Introduction 15m
      Speakers: Aoife Bharucha (CPT, Marseille), Francesco Polci (LPNHE)
    • 14:15 15:15
      Lecture 1: Standard Model and CKM matrix 1h
      Speaker: Anton Poluektov (CPPM)
    • 15:15 15:45
      Café/Thé 30m
    • 15:45 16:45
      Lecture 2: CP violation and CKM angle $\gamma$ 1h
      Speaker: Karim Trabelsi (LAL)
    • 16:45 17:45
      Lecture 3: Dalitz plots and their application to $\gamma$ 1h
      Speaker: Anton Poluektov (CPPM)
    • 09:00 10:00
      Lecture 4: Charm sector: effect on $\gamma$ and related measurements 1h
      Speaker: Karim Trabelsi (LAL)
    • 10:00 11:00
      Lecture 5: $\gamma$: model limitations and model-independent measurements 1h
      Speaker: Anton Poluektov (CPPM)
    • 11:00 11:30
      Café/Thé 30m
    • 11:30 12:30
      Lecture 6: Overview of experimental results 1h
      Speaker: Karim Trabelsi (LAL)