Advanced software programming for astrophysics and astroparticle physics

Europe/Paris
Auditorium (LAPP)

Auditorium

LAPP

9 chemin de Bellevue, Annecy
Description

2nd ASTERICS-OBELICS International School

School Programme: the program of the school is devoted to project development for astrophysics & astroparticle. The aim of the school is to provide theoretical and hands-on training on Python development. Please find more information here.

Courses: the courses are available on Github as well as on Indico.

Communication: a Slack community for the school is available for communication between participants, to ask questions to tutors, to get out, etc.

Course duration : 4 June 2018 till 8 June 2018 (everyday from 9h00 till 18h00)

School venue : CNRS-LAPP, Annecy, France.

Accommodation Arrangements:  shared accommodation arrangements (with breakfast) have been made for the school participants at the Centre Jean 23 Guest House. Please find more information HERE.

First edition of the school : link.

Participants from the second edition (2018) of the ASTERICS-OBELICS International School

 

Who is organizing this school: LAPP is the organizing this school in association with OBELICS partners, PRACE. This international school is being organized in the framework of OBELICS  (Observatory E-environments LINked by common ChallengeS) work package of H2020-ASTERICS project.

 

What is H2020-ASTERICS: the Astronomy ESFRI and Research Infrastructure Cluster, ASTERICS, is a Research Infrastructure funded by the European Commission's Horizon 2020 framework. ASTERICS aims to address the cross-cutting synergies and common challenges shared by world class Astronomy ESFRI Facilities such as SKACTAKM3NeT, LSST, LOFAR, EUCLID, EGOELT.               

For more information visit https://www.asterics2020.eu/

 

What is OBELICS: OBELICS stands for OBservatory E-environments LInked with common ChallengeS. OBELICS is one of the workpackages of H2020-ASTERICS. It aims at enabling interoperability and software re-use for the data generation, integration and analysis of the cluster of ESFRI and pathfinder facilities in Astronomy and Astroparticle Physics.

OBELICS Partner Institutes :

  1. Laboratoire d'Annecy de physique des particules, France
  2. Netherlands Institute for Radio Astronomy, Netherlands
  3. The National Institute for Astrophysics, Italy
  4. The National Institute for Nuclear Physics, Italy
  5. University of Cambridge, UK
  6. The Joint Institute for VLBI ERIC, Netherlands
  7. The Institute of High Energy Physics, Spain
  8. The French Alternative Energies and Atomic Energy Commission (CEA), France
  9. The Complutense University of Madrid, Spain
  10. Friedrich-Alexander University Erlangen-Nürnberg, Germany
  11. The Center for particle physics of Marseilles, France
  12. The Laboratoire interdisciplinaire Astroparticule Cosmologie, France
  13. The Institut d'astrophysique de Paris, France

 

For more information visit: https://www.asterics2020.eu/obelics

About LAPP : Created in 1976, the LAPP is one of the 19 laboratories of the National Institute of Nuclear and Particle Physics (IN2P3). LAPP has about 150 researchers, professor, researchers, engineers, technicians, administrators, students and foreign visitors. The research carried out at the LAPP aims to study the physics of elementary particles and their fundamental interactions, as well as the exploration of the connections between the infinitely small and the infinitely large. LAPP is involved in LHC experiments with CERN (ATLAS, LHCb), neutrinos (STEREO,SuperNemo, Dune), astrophysics (HESS, CTA, AMS,LSST), Future colliders (ILC, CLIC) and gravitational waves (Virgo).

LAPP Website http://lapp.in2p3.fr/

LAPP Presentation video ( in English): https://youtu.be/Sk-xzDEiy7Q

LAPP Presentation video ( in French):  https://youtu.be/uPSXV4rAYPw

 

 

    • 08:00 09:00
      Laptop preparation Auditorium

      Auditorium

      LAPP

      9 chemin de Bellevue, Annecy
    • 08:00 09:00
      Registration Auditorium

      Auditorium

      LAPP

      9 chemin de Bellevue, Annecy
    • 09:00 09:15
      Welcome from the LAPP director and WP3-OBELICS leader 15m Auditorium

      Auditorium

      LAPP

      9 chemin de Bellevue, Annecy
      Speaker: Giovanni LAMANNA (LAPP - IN2P3/CNRS)
    • 09:15 09:30
      School & practical details 15m Auditorium

      Auditorium

      LAPP

      9 chemin de Bellevue, Annecy
      Speakers: Jayesh WAGH (Programme Coordinator- OBELICS-ASTERICS), Vincent Poireau (LAPP)
    • 09:30 10:30
      Efficient code design: Jupyter & IDE 1h Auditorium

      Auditorium

      LAPP

      9 chemin de Bellevue, Annecy
      Speaker: Dr Tammo Jan Dijkema
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m Grande galerie

      Grande galerie

    • 11:00 12:30
      Efficient code design: Git 1h 30m Auditorium

      Auditorium

      LAPP

      9 chemin de Bellevue, Annecy
      Speaker: Maximilian Nöthe
    • 12:30 14:00
      Lunch break 1h 30m CROUS

      CROUS

    • 14:00 15:00
      Efficient code design: good code practice 1h Auditorium

      Auditorium

      LAPP

      9 chemin de Bellevue, Annecy
    • 15:00 16:00
      Efficient code design (hands-on) 1h Auditorium

      Auditorium

      LAPP

      9 chemin de Bellevue, Annecy
      Speakers: Dr Tammo Jan Dijkema, Zheng Meyer-Zhao
    • 16:00 16:30
      Coffee break 30m Grande galerie

      Grande galerie

    • 16:30 18:30
      Efficient code design (hands-on) 2h Auditorium

      Auditorium

      LAPP

      9 chemin de Bellevue, Annecy
      Speaker: Dr Tammo Jan Dijkema
    • 09:00 10:30
      Python libraries: PyVO 1h 30m Auditorium

      Auditorium

      LAPP

      9 chemin de Bellevue, Annecy
      Speaker: Dr Hendrik Heinl
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m Grande galerie

      Grande galerie

    • 11:00 11:45
      Python libraries: PyVO 45m Auditorium

      Auditorium

      LAPP

      9 chemin de Bellevue, Annecy
      Speaker: Dr Hendrik Heinl
    • 11:45 12:30
      Julia 45m Auditorium

      Auditorium

      LAPP

      9 chemin de Bellevue, Annecy
      Speaker: Tamas Gal
    • 12:30 14:00
      Lunch break 1h 30m CROUS

      CROUS

    • 14:00 16:00
      Efficient code design: debugging / profiling 2h Auditorium

      Auditorium

      LAPP

      9 chemin de Bellevue, Annecy
      Speaker: Christoph Deil (MPIK Heidelberg)
    • 16:00 16:30
      Coffee break 30m Grande galerie

      Grande galerie

    • 17:30 19:30
      Social event: guided visit of old Annecy
    • 09:00 10:30
      Python libraries: Astropy (splitted hands-on) 1h 30m Auditorium

      Auditorium

      LAPP

      9 chemin de Bellevue, Annecy
      Speakers: Axel Donath, Christoph Deil (MPIK Heidelberg)
    • 09:00 10:30
      Python libraries: Astropy (splitted hands-on) 1h 30m Sommets

      Sommets

      Speakers: Axel Donath, Christoph Deil (MPIK Heidelberg)
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m Grande galerie

      Grande galerie

    • 11:00 12:30
      Python libraries: Astropy (splitted hands-on) 1h 30m Auditorium

      Auditorium

      LAPP

      9 chemin de Bellevue, Annecy
      Speakers: Axel Donath, Christoph Deil (MPIK Heidelberg)
    • 11:00 12:30
      Python libraries: Astropy (splitted hands-on) 1h 30m Sommets

      Sommets

      Speakers: Axel Donath, Christoph Deil (MPIK Heidelberg)
    • 12:30 14:00
      Lunch break 1h 30m CROUS

      CROUS

    • 14:00 16:00
      Machine learning 2h Auditorium

      Auditorium

      LAPP

      9 chemin de Bellevue, Annecy
      Speaker: Dr David Kirkby
    • 16:00 16:30
      Coffee break 30m Grande galerie

      Grande galerie

    • 16:30 18:30
      Machine learning (splitted hands-on) 2h Sommets

      Sommets

      Speaker: Dr David Kirkby
    • 16:30 18:30
      Machine learning (splitted hands-on) 2h Auditorium

      Auditorium

      LAPP

      9 chemin de Bellevue, Annecy
      Speaker: Dr David Kirkby
    • 18:45 20:45
      Social event: Haute-Savoie buffet Grande galerie

      Grande galerie

      LAPP

    • 09:00 10:30
      Machine learning 1h 30m Auditorium

      Auditorium

      LAPP

      9 chemin de Bellevue, Annecy
      Speaker: Dr David Kirkby
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m Grande galerie

      Grande galerie

    • 11:00 12:30
      Machine learning (splitted hands-on) 1h 30m Auditorium

      Auditorium

      LAPP

      9 chemin de Bellevue, Annecy
      Speaker: Dr David Kirkby
    • 11:00 12:30
      Machine learning (splitted hands-on) 1h 30m Sommets

      Sommets

      Speaker: Dr David Kirkby
    • 12:30 14:00
      Lunch break 1h 30m CROUS

      CROUS

    • 14:00 15:15
      Keynote: Scientific Software: Art, Engineering, or Science? 1h 15m Auditorium

      Auditorium

      LAPP

      9 chemin de Bellevue, Annecy

      Modern astronomy depends critically on software at every stage of the pipeline from the hardware through the analysis to the final interpretation. I will discuss the challenges involved in creating readable, reusable, reliable, efficient code to extract as much information as possible from enormous volumes of raw imaging data and make it available to scientific analyses in a way that doesn't require users to reprocess or even look at the images.

      Speaker: Dr Robert Lupton
    • 15:15 15:45
      Coffee break 30m Grande galerie

      Grande galerie

    • 15:45 17:15
      Machine learning 1h 30m Auditorium

      Auditorium

      LAPP

      9 chemin de Bellevue, Annecy
      Speaker: Dr David Kirkby
    • 17:15 17:30
      Farewell 15m Auditorium

      Auditorium

      LAPP

      9 chemin de Bellevue, Annecy