GraSPA 2014

Europe/Paris
Petit Amphi (LAPP)

Petit Amphi

LAPP

9 Chemin de Bellevue 74941 Annecy-le-Vieux FRANCE
Description
  The goal of the school is to introduce Particle Physics and Astroparticle Physics to 3rd and 4th year physics students while at the same time touching on the latest results and challenges in these fields. During five days, students will be immersed in an international research atmosphere, and will be able to spend time and discuss at length with scientists working in the field. There will be lectures on LHC Physics, Neutrinos, Heavy Flavours, Astroparticle Physics (dark matter and cosmic rays) and Gravitational Waves, as well as a Computation Tools hands-on session and Questions sessions.

Courses will be in English. No background knowledge on the topics covered beyond a popular science level is assumed. A strong basis in Quantum Mechanics is expected, however.

A maximum of 20 students will be admitted. Accomodation and lunches will be provided for free during the length of the school. The participant or his/her university are expected to assume the costs of travel and of 3 or 4 dinners. A few travel grants are nevertheless available.
 
The school takes place at LAPP and LAPTh, world-class research laboratories just 40 km away from CERN. The laboratories are jointly hosted by the CNRS and the Université de Savoie. They are Enigmass Laboratories of Excellence and members of the International Doctorate Network in Particle Physics, Astrophysics and Cosmology (IDPASC). The LAPTh is also a partner of the  Centre for Theoretical Physics of the Grenoble-Alpes region (CPTGA).

Both LAPP and LAPTh are located in Annecy-le-Vieux, in the French Alps. The medieval city of Annecy is known in winter for its proximity to several ski resorts, and in summer for its beautiful lake.
 
Diaporama
Timetable
Participants
  • Adriana Mihailescu
  • Adrien Marjollet
  • Adrián Franco Rubio
  • Alba Soto Ontoso
  • Alberto Manjón
  • Alejandro Segarra
  • Alejandro Vilar López
  • Alexander Burgman
  • Alexander Pedersen Lind
  • Alexandre Ciulli
  • Aleš Bogovič
  • Alfonso Gijón
  • Alfonso Lanuza
  • Anders Øhrberg Schreiber
  • Andrea Palessandro
  • Andrea Vilasi
  • André Martins
  • Artur Amorim
  • Axel Dahlberg
  • Benjamin Chapman
  • Berare Göktürk
  • Brage Bøe Svendsen
  • Bruno Scocozza
  • Bruno Scocozza
  • Camilla Scolini
  • Carl-Douglas Benno
  • Cecilio García Quirós
  • Chiara Grieco
  • Christian Brønnum-Hansen
  • Christophe Goeller
  • Clara Miralles Vila
  • Clara Murgui Gàlvez
  • Cristiana Principato
  • Cristiana Principato
  • Daniel Bento
  • Daniel Camarero
  • Daniel Morcuende Parrilla
  • Daniel Moreno
  • Darsh Kodwani
  • DAVID AMANKWAH
  • David Coplowe
  • David Handl
  • Debora Giovagnoli
  • Diamantidis Theodoros
  • Dimitrios Sidiropoulos - Kontos
  • Duncan Walker
  • Edgar Kellermann
  • Elena Venturini
  • Emilie Bertholet
  • Esteban Roitberg
  • Esther Turner
  • Eugenio Gagliardi
  • Evagelos Varvelis
  • Evangelos Kourlitis
  • Fabrizio Cimaglia
  • Fabrizio Del Monte
  • Florent Scarpa
  • Francesco Peri
  • Gavriela Asiminari
  • Giovanni Pelliccioli
  • Giulia Lo Moro
  • Guido Fantini
  • Guillaume Oliviéro
  • Guillermo Antonio Herraiz Yebes
  • Hector Masia Roig
  • Henrik Andrzej Barestrand
  • Irene Bachiller
  • Isaac Tutusaus Lleixa
  • Iván Sánchez
  • Jaime Bautista Navio
  • Javier Otero Márquez
  • Jesús Rubén López-Roso Redondo
  • Johnathan Hung
  • Josh Eveson
  • João Sabino
  • Juan Francisco Gonzalez Marin
  • Juan Rodrigo González Fernández
  • Julio Parra Martínez
  • Jørgen Eriksson Midtbø
  • Kathleen Short
  • Keiko Juliana Fushimi
  • Laurence Still
  • Lohunova Oleksandra
  • Lorenzo Morellini
  • Louis Garbe
  • Louis Le Breuilly
  • Luca Di Mascolo
  • luiza filipis
  • MAHFOUDHI mohamed
  • Maria Laura di Vacri
  • Maria Manuela Saez
  • Marina Scornavacche
  • Mario Chamorro
  • Matteo Maria Defranchis
  • Matteo Maria Maglio
  • Max Reyer
  • Michaela Schaumann
  • MIGUEL FONSECA
  • Mikael Valter
  • Mohammad Bazli Che Rozenan
  • Mohammad Hassan Naddaf Moghaddam
  • Mónica Seglar Arroyo
  • Niccolò Di Lalla
  • Ognen Kapetanoski
  • Pablo Guerrero Rodríguez
  • Pablo Soriano Hernández
  • Philipp Millet
  • Philipp Schicho
  • Raul Antonio Janeiro Costa
  • Riccardo Mirabelli
  • Rodrigo Cortiñas
  • Rodrigo Vicente
  • Roi Naveiro
  • Salvador Centelles
  • Sami Ollikkala
  • Santiago Couyopetrou
  • Santiago Couyopetrou
  • Sergio Martín
  • Sissel Bay Nielsen
  • Siu Tung Lau
  • Stefano Miniussi
  • Stergios Amarantidis
  • Stergios Kazakos
  • Teodor Nikolov
  • Thierry Grocaut
  • Thomas Gasparetto
  • Thomas Jan Mikhail
  • Thomas Stevenson
  • Tim De Coster
  • Todor Ivanov
  • Valentina Dompè
  • Valentina Mariani
  • Vincent Rothe
  • Víctor Vila Pérez
  • Ximo Gallud Cidoncha
  • Àlex Serés Cabasés
  • Álvaro Hernández
    • 8:30 AM 9:30 AM
      Welcome/Introduction 1h
      Speaker: Dr Pablo DEL AMO SANCHEZ (Université de Savoie & LAPP)
      Transparents
    • 9:30 AM 10:00 AM
      Coffee break 30m
    • 10:00 AM 11:00 AM
      LHC theory 1 1h
      Speaker: Dr Cedric Delaunay (LAPTH)
      Transparents
    • 11:00 AM 12:00 PM
      Gravitational waves 1 1h
      Speaker: Damir Buskulic (Université de Savoie/LAPP)
      Transparents
    • 12:00 PM 2:00 PM
      Lunch 2h
    • 2:00 PM 3:00 PM
      LHC theory 2 1h
      Speaker: Dr Cedric Delaunay (LAPTH)
    • 3:00 PM 4:00 PM
      Gravitational waves 2 1h
      Speaker: Dr Loïc Rolland (CNRS/LAPP)
      Transparents
    • 4:00 PM 4:30 PM
      Coffee break 30m
    • 4:30 PM 5:30 PM
      Gravitational waves 3 1h
      Speaker: Dr Loïc Rolland (CNRS/LAPP)
    • 8:30 AM 9:30 AM
      Neutrino theory 1 1h
      Speaker: Dr Pasquale Serpico (LAPTH)
      notes
    • 9:30 AM 10:00 AM
      Coffee break 30m
    • 10:00 AM 11:00 AM
      Gravitational waves 4 1h
    • 11:00 AM 12:00 PM
      Neutrino theory 2 1h
      Speaker: Dr Pasquale Serpico (LAPTH)
    • 12:00 PM 2:00 PM
      Lunch 2h
    • 2:00 PM 3:00 PM
      LHC experiment 1 1h
      Speaker: Marco Delmastro (LAPP)
      Slides
    • 3:00 PM 4:00 PM
      Flavour Physics 1 1h
      Speaker: Dr Diego Guadagnoli (LAPTH)
      notes
    • 4:00 PM 4:30 PM
      Coffee break 30m
    • 4:30 PM 5:30 PM
      LHC experiment 2 1h
      Speaker: Marco Delmastro (LAPP)
      Slides
    • 8:30 AM 9:30 AM
      Flavour Physics 2 1h
      Speaker: Dr Diego Guadagnoli (LAPTH)
    • 9:30 AM 10:00 AM
      Coffee break 30m
    • 10:00 AM 11:00 AM
      Cosmology 1h
      Speaker: Dr Thomas Tram Bulow (EPFL - Lausanne)
      Slides
    • 11:00 AM 12:00 PM
      Flavour physics 3 1h
      Speaker: Dr Diego Guadagnoli (LAPTH)
    • 12:00 PM 2:00 PM
      Lunch 2h
    • 2:00 PM 4:00 PM
      Computing 2h
      Speaker: Prof. Lucia Di Ciaccio (Universite de Savoie et LAPP)
      macro.C
      Paper
      Root file
      Slides
      Text Exercise
    • 4:00 PM 4:30 PM
      Coffee break 30m
    • 8:30 AM 9:30 AM
      Astroparticle theory 1 1h
      Speaker: Dr Andreas Goudelis (LAPTH)
      Slides
    • 9:30 AM 10:00 AM
      Coffee break 30m
    • 10:00 AM 11:00 AM
      Neutrino experiment 1 1h
      Speaker: Mr Fabrice Piquemal (CENBG)
      Transparents
    • 11:00 AM 12:00 PM
      Astroparticle theory 2 1h
      Speaker: Dr Andreas GOUDELIS (LAPTH)
    • 12:00 PM 1:00 PM
      Lunch 1h
    • 1:00 PM 6:00 PM
      Visit CERN
    • 8:00 PM 11:00 PM
      Social dinner
    • 8:30 AM 9:30 AM
      Astroparticle experiment 1 1h
      Speaker: Dr Julien Masbou (SUBATECH)
      Slides
    • 9:30 AM 10:00 AM
      Coffee break 30m
    • 10:00 AM 11:00 AM
      Neutrino oscillations (Karol LANG) 1h
      Transparents
    • 11:00 AM 12:00 PM
      Astroparticle experiment 2 1h
      Speaker: Dr Julien Masbou (SUBATECH)
    • 12:00 PM 2:00 PM
      Lunch 2h
    • 2:00 PM 4:00 PM
      Computing 2h
      Speaker: Prof. Lucia Di Ciaccio (Universite de Savoie & LAPP)
      macro_final.C
    • 4:00 PM 4:30 PM
      Coffee break 30m
    • 4:30 PM 5:30 PM
      Closing speech 1h