European Summer School: Soft Matter and Smart Materials, Strasbourg

Europe/Paris
Collège Doctoral Européen

Collège Doctoral Européen

Collège Doctoral Européen 46 Boulevard de la Victoire, Strasbourg
Description

The European Summer School of the University of Strasbourg is a one-week meeting of training for post-docs, PhD students and Master students from all over Europe. Lectures on some of the most recent topics of importance in physics and chemistry are given by internationally renowned scientists, and students have the opportunity to present their research projects to experts in the field.

The 2019 edition of the school is organized by the Faculty of Physics and Engineering of the University of Strasbourg together with the Institute of Physics of the University of Freiburg.

Scientific Program

The topic of the 2019 Summer School is related to soft matter and smart materials. Inspired by living systems, such materials are able to respond and adapt to their environment. This interdisciplinary field of research encompasses the chemical design of these materials as well as the physical rules that control their dynamics at various length and time scales. Recent advances to access artificial materials with the emergence of complex self-organizing properties will be discussed. The two partner universities are at the forefront of these research activities worldwide, and international experts will deliver lectures from their latest scientific endeavors. Practicals and visits of state-of-the-art facility centers will complement the lectures in an interactive format.

A preliminary version of the programme can be found in the file below

The school is open to post-docs, PhD students, and Master students. A background in chemistry and physics is required.

    • 09:00 10:30
      Polymers for 3D/4D-printing 1h 30m
      Speaker: Prof. Rolf Mülhaupt (University of Freiburg)

      literature:

      https://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/acs.chemrev.7b00074

    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m
    • 11:00 12:30
      Polymers for 3D/4D-printing 1h 30m
      Speaker: Prof. Rolf Mülhaupt (University of Freiburg)
    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m Crous

      Crous

    • 14:00 14:45
      Tutorial of Lecture Mülhaupt 45m
    • 14:45 15:30
      Free time for discussion 45m
    • 15:30 16:00
      Coffee break 30m
    • 16:00 17:00
      Research Seminar 1: Photo-Polymerization Processes: 1h

      Photo-Polymerization Processes: State of the Art, Trends, Perspectives

      Speaker: Prof. Jacques Lalevée (University of Mulhouse)
    • 17:30 18:30
      Plenary Lecture: Light driven rotary molecular motors 1h salle de conférence (ISIS)

      salle de conférence

      ISIS

      Speaker: Prof. Ben Feringa (University of Groningen)
    • 18:45 20:15
      Diner 1h 30m Crous

      Crous

    • 09:00 10:30
      Life-like materials from light-driven molecular machines 1h 30m
      Speaker: Prof. Nathalie Katsonis (Univiversity of Twente)
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m
    • 11:00 12:30
      Life-like materials from light-driven molecular machines 1h 30m
      Speaker: Prof. Nathalie Katsonis (Univiversity of Twente)
    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m Crous

      Crous

    • 14:00 14:45
      Tutorial of Lecture Katsonis 45m
    • 14:45 15:45
      Free time for discussion 1h
    • 15:45 16:15
      Coffee break 30m
    • 16:15 17:15
      Research Seminar 2: Stimuli-responsive delivery systems for volatile compounds 1h

      Stimuli-responsive delivery systems for volatile compounds: from molecular systems via latex nanoparticles to core/shell microcapsules.

      Speaker: Dr Andreas Herrmann (Firmenich, Geneva)
    • 17:15 18:15
      Research Seminar 3: From dynamic to living matter 1h

      From dynamic to living matter: new strategies for materials design

      Speaker: Prof. Aranzazu del Campo (INM, Saarbrücken)
    • 18:15 19:15
      historical walk 1h

      Guided walk through the historical part of the university towards the faculty of physics and engineering

    • 19:15 21:15
      Reception at the Faculty of Physics 2h Physics Faculty

      Physics Faculty

      3-5 rue de l'Université Strasbourg
    • 07:30 09:30
      Departure by bus to Freiburg 2h
    • 10:00 10:45
      University Freiburg 45m Freiburg

      Freiburg

      Welcome to Freiburg
      Presentation of the University of Freiburg

    • 10:45 11:15
      Materials Science in Freiburg 30m
    • 11:15 11:45
      Living Matter in Freiburg 30m Freiburg

      Freiburg

    • 11:45 13:00
      Tour of the School of Engineering 1h 15m Freiburg

      Freiburg

    • 13:00 14:30
      Lunch 1h 30m Freiburg

      Freiburg

    • 14:30 15:00
      Bus transfer 30m Freibur3

      Freibur3

    • 15:00 16:30
      "Learning from Nature in Nature" (visit of the Botanical Garden) 1h 30m Freiburg

      Freiburg

    • 16:30 17:30
      Bus transfer 1h Freiburg

      Freiburg

    • 18:00 20:30
      Dinner in the Black Forest (s'Bierhaase Schiere) 2h 30m Bierhaase Schiere

      Bierhaase Schiere

    • 20:30 21:30
      Bus transfer 1h
    • 08:30 09:30
      Research Seminar 4: Chemically fueled, dissipative supramolecular polymers. 1h
      Speaker: Prof. Jan van Esch (University of. Delft)
    • 09:30 10:30
      Research Seminar 5: Biomimetic and biofunctional polymersomes 1h

      Biomimetic and biofunctional polymersomes: from synthetic virus to artificial cells.

      Speaker: Prof. Sébastien Lecommandoux (University of Bordeaux)
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m
    • 11:00 12:30
      Structural and Dynamical Characterization of Smart Soft Materials using Scattering Techniques (Neutron, X-Ray and Light) 1h 30m
      Speaker: Prof. Eric Buhler (University Paris Diderot)
    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m Crous

      Crous

    • 14:00 14:45
      Tutorial for Lecture Buhler 45m
    • 14:45 14:55
    • 14:55 15:05
      Coffee break 10m
    • 15:05 15:30
      departure with tram 25m
    • 15:30 17:30
      VIsit of European Parliament 2h
    • 18:00 18:20
      transfer with tram 20m
    • 18:45 20:00
      Reception Hôtel de Ville de Strasbourg (tbc) 1h 15m Hôtel de Ville

      Hôtel de Ville

    • 20:15 21:30
      River boat City tour 1h 15m City of Strasbourg

      City of Strasbourg

    • 09:00 10:30
      Mastering molecular matter 1h 30m

      Mastering molecular matter. Design and synthesis of supramolecular materials and catalysts.

      Speaker: Prof. Roeland Nolte (University of Radboud)
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m
    • 11:00 12:30
      Mastering molecular matter 1h 30m

      Mastering molecular matter. Design and synthesis of supramolecular materials and catalysts.

      Speaker: Prof. Roeland Nolte (University of Radboud)
    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m Crous

      Crous

    • 14:00 14:45
      Tutorial of Lecture Nolte 45m
    • 14:45 16:00
      Free time for discussion 1h 15m
    • 16:00 16:30
      Coffee break 30m
    • 16:30 17:30
      Research Seminar 6: Detecting bond scission and measuring stresses in soft materials. 1h
      Speaker: Prof. Costantino Creton (ESCPCI, Paris)
    • 17:30 18:00
      Closing remarks and departure 30m